Waar het kind Koning is
Willem-Alexander Kinderziekenhuis afdeling STAD

Wij werken al jaren met veel plezier samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). En op deze pagina willen wij graag de interieurarchitectuur van het project Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) Stad met jullie delen. Onze interieurarchitectuur is anders dan bij bouwkundige vraagstukken veel meer gericht op sfeer. Hoe voelt een afdeling aan, voel ik mij vertrouwd, voel ik mij veilig?

Op de afdeling Stad van het WAKZ komen kinderen langs voor onderzoek. Het ontwerp van het interieur is erop gericht om de kinderen zoveel mogelijk kind te laten zijn. Dit hebben wij eerder gedaan op de afdelingen Bos, Duin en Strand.

Opa Pagina Van Dorp – 25

De polikliniek is ontworpen als een ode aan de stad Leiden. Over de hele afdeling heen zullen de kinderen gebouwen en taferelen herkennen die de stad Leiden zo kenmerkt

Opa Pagina Van Dorp – 26
Opa Pagina Van Dorp – 27

De Sleutels van Leiden openen de afdeling. Hier is voor gekozen omdat Leiden ook wel de Sleutelstad wordt genoemd, naar de sleutels van Sint-Pieter (Petrus) die afgebeeld staan op de Pieterskerk.

Opa Pagina Van Dorp – 29
Opa Pagina Van Dorp – 30
Opa Pagina Van Dorp – 32

Het middengebied van de afdeling is ontworpen alsof je door het centrum loopt tijdens een zonsondergang. Vandaar de prachtige oranje gloed. Verder zullen de kinderen verschillende gebouwen kunnen ontdekken die ze zullen herken uit de stad. Achter de ramen luieren en spelen dieren. De huisjes zijn gemaakt van kunststof met een houtvrij sticker.

Opa Pagina Van Dorp – 34
Opa Pagina Van Dorp – 35

Aan de andere kant van de gang komen alle straattaferelen terug die de kinderen zeker zullen herkennen. Er zijn fietsen te zien, bomen, bakstenen en het leienaardje. De deuren naar de behandelkamers zijn ontworpen als voordeuren. Zodat je daadwerkelijk het gevoel hebt dat je in een stad loopt.

Opa Pagina Van Dorp – 37

De wachtkamer is omgedoopt tot het stadsplein en de meubels die je er terugvindt zijn met supervisie van ons ontworpen door Mirato. Wat de ruimte vooral bijzonder maakt is dat er veel plek is om te spelen voor kinderen.

Opa Pagina Van Dorp – 23
Opa Pagina Van Dorp – 38

Voor kinderen die te moe zijn om te spelen is er gelukkig ook een park. In de kleine wachtkamer heerst een rustige sfeer waar de kinderen in alle rust met hun familie kunnen wachten op een afspraak.

Opa Pagina Van Dorp – 39

Ook in de spreekkamers of opname kamers loopt het ontwerp door. Tegen de muren zijn de ramen afgebeeld die Leiden zo kenmerkt. Achter de ramen komen weer allerlei diertjes tevoorschijn.

Opa Pagina Van Dorp – 40
Opa Pagina Van Dorp – 41