Daglicht, daglicht en nog eens daglicht
Amsterdam UMC Imaging Center

Het nieuwe Imaging Center (Imc) van het UMC in Amsterdam heeft een duidelijk en ambitieus doel: het huisvesten van de nieuwste medische beeldvormende technieken en experts onder één dak. Verschillende disciplines die voorheen waren verspreid over 25 locaties op de campus, moesten hiervoor worden samengebracht.

Olivier-Spek Architecten kreeg de taak om het bunkercomplex voor de cyclotrons en de GMP-gebieden (Good Manufacturing Practises) te ontwerpen, bestaande uit een aantal deelontwerpen: het bunkercomplex, een GMP-productielaboratorium met logistiek voor transport en een GMP-onderzoekslaboratorium. De continue ontwikkeling van apparatuur en behandelmethodes zorgt ervoor dat flexibiliteit de uitdaging van dit ontwerpproces was. Daarnaast moesten de gebouwen 40 tot 80 jaar meegaan.

Opa Nieuwsbrief 1 – 11
Opa Nieuwsbrief 1 – 10

Het bunkercomplex

Het bunkercomplex bevindt zich in de kelders van het Imc en huisvest vier cyclotrons ten behoeve van de productie van radioactieve isotopen voor onderzoek en behandeling. Dit bunkercomplex ligt ver onder de grond en is normaliter verstoken van daglicht. U kunt zich voorstellen dat dit geen prettig gegeven is. Mensen die lange dagen doorbrengen in deze bunkers verliezen vaak hun tijdsbesef en ritme. Wij van Olivier-Spek Architecten vonden het dan ook uiterst belangrijk dat er daglicht gecreëerd werd waar mogelijk. De mens staat immers centraal in onze ogen! Dit was geen sinecure, het stralingsgevaar zorgde er namelijk voor dat de meeste ontwerpideeën meteen de prullenbak in konden. Uiteindelijk is er daglicht gecreëerd in de voorruimte van het bunkercomplex, door het plaatsen van een daklicht op maaiveldniveau. Dit speciale raam ligt nabij de entree, waardoor veel mensen kunnen genieten van het licht.

Opa Nieuwsbrief 1 – 12
Opa Nieuwsbrief 1 – 13

Het GMP-productielaboratorium

Het GMP-productielaboratorium is direct naast het bunkercomplex gesitueerd en voorziet een groot gedeelte van Nederland van medische isotopen. GMP staat voor: Good Manufacturing Practises, een kwaliteitsborgingsysteem voor de farmaceutische industrie. Hierin wordt het productieproces zorgvuldig vastgelegd en gecontroleerd. Op deze manier kan garant worden gestaan voor de kwaliteit van een geneesmiddel. Het GMP-productielaboratorium is dan ook een zeer belangrijk onderdeel van het Imaging Center. Wederom was daglichttoetreding een belangrijke uitdaging. Dit is bewerkstelligd door het maken van vloeropeningen die translucent zijn afgedicht. Met andere woorden, de vloeropeningen zijn semi-transparant afgedicht. Op deze manier heb je zelfs tot in het productielaboratorium toegang tot daglicht! Daarnaast is het laboratorium waar mogelijk voorzien van glazen panelen om de veiligheid, zichtbaarheid en controle te vergroten en het aantal kleine, gesloten ruimtes te beperken. Deze zichtlijnen zorgen ervoor dat je een gevoel van contact houdt en het GMP-laboratorium ruimer en prettiger aanvoelt.

Opa Nieuwsbrief 1 – 15
Opa Nieuwsbrief 1 – 14
Opa Nieuwsbrief 1 – 16
Opa Nieuwsbrief 1 – 17

Het GMP-onderzoekslaboratorium

Het GMP-onderzoekslaboratorium bevindt zich ruim boven de grond op de derde verdieping en heeft aangrenzende laboratoria voor research en development. Er komt veel daglicht binnen door de volledig glazen gevel, waardoor klimaatbeheersing een uitdaging was. De toepassing van een dubbele gevel voorziet in deze beheersing. Ook hier zijn de laboratoriumruimten zoveel mogelijk voorzien van glazen panelen om de veiligheid en zichtbaarheid te verhogen.

Opa Nieuwsbrief 1 – 18
Opa Nieuwsbrief 1 – 19