Verborgen in de natuur: een groene oplossing voor de essentiële infrastructuur van Schiphol
Transformatorstation Schiphol

Schiphol zet zich in voor verduurzaming en werkt al jaren aan de ontwikkeling van een innovatief transformatorstation. Het ontwerp stond lange tijd stil vanwege esthetische bezwaren, aangezien transformatorstations vaak kolossale grijze constructies zijn—en dit station ligt direct aan de aanrijroute van Schiphol. Dat geeft geen warm welkom. Onze oplossing? We tillen de aarde op en stoppen het transformatorstation eronder. Het resultaat is een ontwerp waarbij het transformatorstation letterlijk en figuurlijk verborgen ligt onder een groene heuvel, omgeven door bomen en een rijke biodiversiteit. Als je het niet weet, zie je het niet.

 

Een groene heuvel met verborgen technologie

Het idee is eenvoudig, de uitvoering is uitdagend. Het creëren van een heuvel boven op een transformatorstation—met complexe technische installaties zoals hoogspanningssystemen—is geen sinecure

 

Terugkeer van de natuur

 Op esthetisch gebied is ons belangrijkste uitgangspunt dat de oorspronkelijke natuur kan terugkeren op de heuvel. Het gebied wordt gekenmerkt door zachte berken, die voldoende ruimte en aarde nodig hebben om te groeien. Daarom is er minimaal 1 meter aarde nodig boven op het transformatorstation. Deze aarde weegt maar liefst 2000 kilogram per kuub, wat aanzienlijke eisen stelt aan de constructie. Door innovatieve oplossingen en samenwerkingen hebben we een ontwerp ontwikkeld dat dit gewicht zonder problemen kan dragen.

Schiphol 01

Veiligheid boven alles

 De uitdaging om een gebouw onder aarde te bedekken, gaat hand in hand met het waarborgen van strenge veiligheidseisen. In samenwerking met verschillende partners hebben we een uitgebreide risicoanalyse uitgevoerd om aan de minimaal veertig veiligheidsvoorschriften te voldoen. De belangrijkste eis betreft de voorwaarden voor hoogspanning, maar ook aspecten zoals onderhoud, brandveiligheid en terreurdreiging zijn essentieel. Ons team geloofde vanaf het begin in een positieve uitkomst, en we zijn blij dat ons ontwerp nu werkelijkheid kan worden.

 

Het box-in-box principe

 Het ontwerp is gebaseerd op het box-in-box principe. De buitenste box fungeert als esthetische schil: de heuvel met zijn bomen en rijke biodiversiteit. De binnenste box herbergt alle benodigde technische installaties. Door het ontwerp op deze manier op te bouwen, kunnen we zowel voldoen aan de esthetische wensen van Schiphol als aan de technische vereisten van een transformatorstation

Onze ervaring met laboratoria, waar het box-in-box principe veelvuldig wordt toegepast, heeft ons enorm geholpen bij het ontwikkelen van dit ontwerp.

 

Natuurlijke ventilatie

 De vier transformatoren genereren warmte, die wordt afgevoerd door middel van natuurlijke ventilatie. Boven op de heuvel hebben we een opening gecreëerd die een natuurlijke luchtstroom faciliteert. Dit ventilatieprincipe is geoptimaliseerd via CFD-toetsing. De gecreëerde opening is een zeer belangrijk aspect van het ontwerp, omdat Schiphol nu niet afhankelijk is van dure en vooral energie slurpende koelingsinstallaties.

Met dit transformatorstation dragen we niet alleen bij aan de infrastructuur van Schiphol, maar ook aan een duurzamere toekomst, waarbij natuur en technologie hand in hand gaan.